Tavaszi étrend fáradság ellen!

2025.03.10

Tavaszi fáradság ellen fogyassz energikus gyümölcsöket zöldségeket !

Nemcsak energiát kapsz, hanem sok sok vitaminnal, ásványi anyaggal turbózod fel szervezetedet !

Nézzünk pár TIPPET !

Avokádó

Az avokádó nemcsak a jó zsírok forrása,könnyed emésztést okoz, hanem ez a szuper étel rengeteg olyan tápanyagot is tartalmaz, amelyek jelentős mennyiségű energiát biztosítanak.

Legjobb megpucolva nyersen salátába , reggelire főt tojáshoz, vagy palacsintába tekerve.


Tojás

A tojás igazi szuper élelmiszer. Sütve vagy főzve szereted a tojást, a lényeg, hogy fogyaszd rendszeresen reggelire, ugyanis ez az étel is rendkívül hatásos a fáradtság ellen. A benne található fehérje és B-vitaminok szinte egész napra megfelelő energiaforrást biztosítanak.


Tökmag

A tökmag rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért segítségével feltöltheted az energiaraktáraidat. És hogy mi található ebben a népszerű olajos magban? Például kiváló minőségű fehérjék, ómega-3 zsírsavak, B1-, B2-, B5- és B6-vitaminok, valamint olyan ásványi anyagok, mint például a mangán, a réz, a vas, a magnézium vagy a foszfor. Ezek az összetevők együttesen támogatják az immunrendszert és csökkentik a fáradtságot.A tökmagban található kálium lassítja az öregedést, csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét, és védi a prosztatát a betegségektől. Ásványianyag-tartalma erősíti az immunrendszert, a benne lévő L-triptofánnak köszönhetően hangulatjavító hatással is bír.

CSÍRÁK

A kínai gyógyászat szerint a csírák táplálják a csít, a jint, illetve a testnedveket és a vért. Oldják a blokkokat, mozgatják a csít, ami ilyenkor különösen hasznos. A csírák néhány fajtája ezen kívül kivezeti a Hőséget és a Nedvességet, illetve a méreganyagokat.

Vigyázat! A csírák hűtő vagy frissítő hatásúak, ezért mindenképpen érdemes tavasszal főtt ételekbe keverve fogyasztani.

Saláta

A saláták egész repertoárjának van szezonja a tavaszi időszakban. Fejes saláta, rukkola, madársaláta, spenót – ezek közül az összes idényzöldség az évnek ebben a szakában. Sült céklával, kecskesajttal, dióval igazi ínyenc fogássá varázsolhatjuk a salátánkat, de feldobhatjuk retek- vagy almaszeletekkel, ráadásul ezek az alapanyagok is mind szezonálisak.

A tavaszi fejes salátában található C-vitamin gazdag antioxidáns forrás, amely megakadályozza a szabadgyökök kialakulását. Ezt a hatást benne található fitoösztrogének és a folsav csak tovább fokozza. Jótékony hatással van a gyomor működésére ezért, ha rendszeresen fogyasztod, a gyomorfájdalmaid is enyhülni fognak.


Tavaszi zöldborsó


Számos értékes vitaminokat ásványokat tartalmaz és egyben fehérje forrás.


  • A zöldborsó gazdag esszenciális vitaminokban és antioxidánsokban, például K-, C -vitaminban és folátban.
  • Emellett mangánban és rostban is gazdag, így jótékony hatással van az emésztésre, hozzájárul az egészséges emésztés fentartásához. Székrekedésünk is megszűnhet, ha rendszeresen zöldborsót fogyasztunk.
  • A vashiány a vérszegénység fő oka. Ha vashiányban szenvedünk akkor többször érezzük magunkat fáradtnak, erőtlennek. A borsó viszont jó vasforrás lehet, ezért érdemes fogyasztani. Így segíthetjük szervezetünk természetes vaspótlását.
  • A borsó C -vitaminban gazdag, így az egyik legjobb immunerősítő élelmiszer. Kutatások szerint egyetlen adag borsó fedezi a napi szükségletek felét. A borsó fitoalexineket is tartalmaz, amely egy antioxidáns - ami csökkentheti a fekélyek és a gyomorrák kialakulásának kockázatát