Tavaszi étrend fáradság ellen!
Tavaszi fáradság ellen fogyassz energikus gyümölcsöket zöldségeket !
Nemcsak energiát kapsz, hanem sok sok vitaminnal, ásványi anyaggal turbózod fel szervezetedet !
Nézzünk pár TIPPET !
Avokádó
Az avokádó nemcsak a jó zsírok forrása,könnyed emésztést okoz, hanem ez a szuper étel rengeteg olyan tápanyagot is tartalmaz, amelyek jelentős mennyiségű energiát biztosítanak.
Legjobb megpucolva nyersen salátába , reggelire főt tojáshoz, vagy palacsintába tekerve.
Tojás
A tojás igazi szuper élelmiszer. Sütve vagy főzve szereted a tojást, a lényeg, hogy fogyaszd rendszeresen reggelire, ugyanis ez az étel is rendkívül hatásos a fáradtság ellen. A benne található fehérje és B-vitaminok szinte egész napra megfelelő energiaforrást biztosítanak.
Tökmag
A tökmag rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért segítségével feltöltheted az energiaraktáraidat. És hogy mi található ebben a népszerű olajos magban? Például kiváló minőségű fehérjék, ómega-3 zsírsavak, B1-, B2-, B5- és B6-vitaminok, valamint olyan ásványi anyagok, mint például a mangán, a réz, a vas, a magnézium vagy a foszfor. Ezek az összetevők együttesen támogatják az immunrendszert és csökkentik a fáradtságot.A tökmagban található kálium lassítja az öregedést, csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét, és védi a prosztatát a betegségektől. Ásványianyag-tartalma erősíti az immunrendszert, a benne lévő L-triptofánnak köszönhetően hangulatjavító hatással is bír.
CSÍRÁK
A kínai gyógyászat szerint a csírák táplálják a csít, a jint, illetve a testnedveket és a vért. Oldják a blokkokat, mozgatják a csít, ami ilyenkor különösen hasznos. A csírák néhány fajtája ezen kívül kivezeti a Hőséget és a Nedvességet, illetve a méreganyagokat.
Vigyázat! A csírák hűtő vagy frissítő hatásúak, ezért mindenképpen érdemes tavasszal főtt ételekbe keverve fogyasztani.
Saláta
A saláták egész repertoárjának van szezonja a tavaszi időszakban. Fejes saláta, rukkola, madársaláta, spenót – ezek közül az összes idényzöldség az évnek ebben a szakában. Sült céklával, kecskesajttal, dióval igazi ínyenc fogássá varázsolhatjuk a salátánkat, de feldobhatjuk retek- vagy almaszeletekkel, ráadásul ezek az alapanyagok is mind szezonálisak.
A tavaszi
fejes salátában található C-vitamin gazdag antioxidáns forrás, amely
megakadályozza a szabadgyökök kialakulását. Ezt a hatást benne található
fitoösztrogének és a folsav csak tovább fokozza. Jótékony hatással van a
gyomor működésére ezért, ha rendszeresen fogyasztod, a gyomorfájdalmaid
is enyhülni fognak.
Tavaszi zöldborsó
Számos értékes vitaminokat ásványokat tartalmaz és egyben fehérje forrás.