Immunerősítés megfázáskor
Az ősz beköszöntével gyakrabban fázunk meg, leszünk náthásak,influenzásak.
Nézzük meg mely növények és vitaminok segíthetnek immunrendszerünk megerősítésében, illetve tüneteink enyhítésében !

C vitamin
Fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit.
D vitamin
Azt már régóta tudjuk, hogy a
téli, napfénymentes időszakokban érdemes a D-vitamin-pótlásról
gondoskodnunk, de hogy mennyi a javasolt, úgynevezett telítő
vitaminmennyiség legyengült állapotban, például koronavírusos betegség
esetén, arról új ajánlást fogalmaztak meg a szakemberek.
A D-vitamin pótlására az októbertől-márciusig tartó időszakban napi 2000 nemzetközi egység (NE) javasolt egy egészséges, normál súlyú felnőtt esetében.
B6 vitamin
A B6-vitamin alapvető tápanyag, amely nélkülözhetetlen az
idegrendszer, az immunrendszer,
a hormonális egyensúly és a
fehérje-anyagcsere megfelelő működéséhez .Immunrendszer erősítése
Hozzájárul
a fehérvérsejtek termeléséhez, valamint a szervezet gyulladásos
folyamatainak szabályozásához.
Grépfrúit kivonat
A grépfrútmag kivonat (GSE – grapefruit seed extract) az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a természetes egészségmegőrzés hívei körében. Gyakran emlegetik természetes antibiotikumként,A grépfrútmag és a -kivonat különleges hatását a benne található C-vitamin, flavonoidok és glikozidok keveréke adja. Ezek az anyagok erősítik az immunrendszert.
Oregánó
Az oregánó levelei és illóolaja számos biológiailag aktív vegyületet tartalmaz, amelyek erős antimikrobiális hatással rendelkeznek. Kiemelkedő közülük két fő hatóanyag:
karvakrol – antibakteriális és gombaellenes hatásáról ismert; képes megbontani a kórokozók sejtfalát, ezáltal gátolva szaporodásukat,
timiol – erős antioxidáns, amely támogatja az immunrendszert, valamint gyulladáscsökkentő hatású.
Ezen kívül az oregánó gazdag flavonoidokban, vitaminokban (pl. A-, C-, E-vitamin) és ásványi anyagokban, amelyek hozzájárulnak a szervezet természetes védekezőképességéhez.
Brokkoli
Antioxidánsokban gazdag, amelyek segítenek semlegesíteni a
szervezetben a szabad gyököket. Ezek az anyagok hozzájárulnak
a sejtek védelméhez, lassítják az öregedési
folyamatokat, és csökkentik a krónikus betegségeket.Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, K-vitamint,
A-vitamint, folsavat, vasat, káliumot
és kalciumot. Egy csésze
főtt brokkoli például több C-vitamint tartalmazhat, mint egy
narancs,
így kiváló immunerősítő.
Gyömbér
A gyömbérben található hatóanyagoknak köszönhetően hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, mikrobaellenes hatásokkal is bír. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket. Különösen előnyös a használata, ha megfáztunk vagy influenzában szenvedünk. A gyömbérben ugyanis vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása is ismert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést.
Kurkuma
Serkenti az immunrendszeri védelmet, mivel aktiválja a
fehérvérsejtek, a limfociták közül a természetes ölősejteket (NK=Natural
Killer), amelyek a szervezetet veszélyeztető sejteket pusztítja vagy
hatástalanítja, és gátolja az immunválaszt gátló limfoicita sejtek
működését. Gyulladásgátló, mivel gátolja a gyulladáskeltő leukotrién anyag
képződését, ezért javulást hoz különböző gyulladásos betegségeknél,
Serkenti a keringést, fájdalomcsillapító hatású, egyben méregteleníti az egész testet.
A benne található kurkumin nevű hatóanyagának köszönhetően segít eltávolítani a májból a méreganyagokat, illetve serkenti az epe termelődését.