Immunerősítő D vitamin
D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely kulcsfontosságú a szervezet számára, mert elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását, ezáltal támogatja az egészséges csontokat, fogakat és izmokat.
Emellett fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, a sejtosztódásban és hozzájárulhat a lelki egészséghez is.
A D-vitamint a szervezet napfény hatására képes előállítani, de télen gyakran szükség lehet étrend-kiegészítők formájában történő pótlására is.

A D-vitaminnak kétféle formáját is ismerjük: a D2, más néven ergokalciferol a vitamin előanyaga, a D3, vagyis a kolekalciferol pedig maga a vitamin. Mindkét forma megtalálható a természetben: az elsőt növények és gombák állítják elő UV-B-sugárzás hatására, a második az állatok és emberek szervezetében termelődik, szintén napfény hatására.
A D-vitamin ezenkívül számos más sejtfolyamatban is részt vesz.
- Gyulladásgátló, antioxidáns és idegeket védő tulajdonságai miatt az izmok funkcióját,
- az immunrendszer teljesítményét az
- agysejtek aktivitását is támogatja, ezzel részben
- lassíthatja az időskori szellemi hanyatlás (demencia) folyamatát
- Influenza,covid virusokkal szembeni immunválasz.
A D-vitaminnak, mint velünk együtt fejlődő molekulának, hatása van az immunrendszer működésére is. Valamennyi immunsejt rendelkezik a D-vitamint érzékelő receptorral, tehát a D-vitamin kiemelkedő szerepet tölt be az immunválasz szabályozásában, számos ponton gátolva a kóros immunválasz l
A fertőzésekkel szembeni védekezés során a D-vitamin serkentő hatást gyakorol a természetes immunválaszra.
Ezt először a tuberkulózis kapcsán írták le, de időközben arra is fény derült, hogy a D-vitaminnal való ellátottság ténylegesen csökkenti az influenzás megbetegedések számát is.
Egy 2020 szeptemberében, az egyik rangos orvosi folyóiratban (Jama) megjelent tanulmány szerint a D-vitamin-ellátottság jelentősen befolyásolja a COVID-19 fertőzéssel szembeni fogékonyságot is
A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a D-vitamin képes aktiválni az immunrendszer bizonyos sejtjeit, amelyek megakadályozzák az allergiás betegségeket okozó és súlyosbító anyagok felszabadulását. A D-vitamin hiánya tehát gátolhatja ezt a szabályozó mechanizmust, ami súlyosbíthatja vagy kiválthatja az allergiás betegséget.
Hiányának, túladagolásának tünetei
Magyarországon – különösen a téli hónapokban – kifejezetten gyakori a D-vitamin-hiányos állapot. Ennek oka, hogy a kevés, alacsony szögben beeső napfény és a kevés szabadban töltött idővel járó életmód miatt nem tud elegendő D-vitamin termelődni a bőrben.
D-vitamin-hiány gyakrabban alakulhat ki:
- a sötétebb bőrtónusú embereknél;
- fényvédő készítmények túlzott használata mellett;
- azoknál, akik nem esznek tojást, tejtermékeket, halat (vegetáriánus és vegán étrend);
- a zsír emésztését akadályozó betegségben szenvedőknél (colitis ulcerosa, Crohn-betegség);
- az anorexiában szenvedőknél;
- elhízottak esetében (a zsírszövetben sok D-vitamin raktározódik, de nehezen elérhető formában).
Ősztől tavaszig azért kell pótolni a D-vitamint, mert Magyarország égövi elhelyezkedése miatt ebben az időszakban nem jut a szervezet – a D-vitamin szintéziséhez szükséges – elegendő napfényhez.
Felnőtteknek a D-vitamin napi ajánlott bevitele 2000 nemzetközi egység (NE) októbertől márciusig. Fertőző betegségek, menopauza és csontritkulás esetén a napi dózist ajánlott 4000 NE-re emelni.
D vitamin túladagolható !
Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a D-vitamin túladagolható. Ennek tünetei akkor jelentkeznek, ha valaki napi 4000 NE-nél nagyobb mennyiséget szed hosszabb időn keresztül. Nagy dózisú D-vitamin-pótlás előtt ezért érdemes a D-vitamin-szintet laborvizsgálattal ellenőriztetni, és a kezelőorvossal konzultálni.
Nem fordul elő viszont túladagolás étellel bevitt D-vitamin, vagy túl hosszas napfényen való tartózkodás következtében.