Gyógyító növények

2025.09.25

Tudtad e hogy sok kerti növényünk nemcsak ételeink salátáink fűszerezésére jók, hanem gyógyító, immunerősítő, gyulladáscsökkentő és bizonyos esetekben a rákos sejtek elleni védekezésre is hasznosak lehetnek terápiánk mellett.

Nézzük meg melyek ezek a szuper növények !

Kurkuma – 

A kurkuma sárga színe mögött megbúvó kurkumin nevű hatóanyag erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns. A kutatások szerint gátolhatja a daganatsejtek növekedését, és elősegítheti a sejthalál beindulását a hibás sejtekben. 

 Zöld tea – 

A zöld tea polifenoljai, különösen az EGCG (epigallokatekin-gallát), erős antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. A zöld tea rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert, csökkentheti a szabadgyökök számát, és segíthet megelőzni bizonyos rákos folyamatok kialakulását.

Keresztesvirágú zöldségek – brokkoli, kelbimbó

A keresztesvirágú növények (pl. brokkoli, karfiol, kelbimbó) szulforafánt és izotiocianátokat tartalmaznak, amelyek laboratóriumi kísérletek szerint gátolhatják a ráksejtek osztódását. Ezek a növények különösen a hormonérzékeny daganatok megelőzésében lehetnek hatásosak.

Gyömbér – természetes gyulladáscsökkentő

A gyömbérben található gingerolról és shogaolról is kimutatták, hogy csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat, és gátolhatják a rákos sejtek szaporodását. Különösen gyomor- és petefészekrák esetében vizsgálták jótékony hatásait.

Gránátalma – antioxidáns bomba

A gránátalma nemcsak frissítő és finom, hanem sejtvédő hatóanyagokat is tartalmaz. Egyes kutatások szerint ösztrogénmoduláló hatása miatt kifejezetten hasznos lehet az emlőrák megelőzésében, miközben segíti a sejtek regenerálódását és csökkenti az oxidatív stresszt.

Petrezselyem

Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- C-, E- és K-vitaminokat, vasat, kalciumot, ként, foszfort, bórt, rezet, valamint flavonoidokat −apiina, apigenin, luteolin−, illóolajat –eugenol, limonén, myristicin–, és furokumarint. A petrezselyem fokozza a vesék és a hólyag működését, eltávolítja a szervezetben felgyülemlett vizet. Vizelethajtóként segít megelőzni a húgyúti fertőzések és a vesekő megjelenését. Enyhíti a gyomorpanaszokat és az emésztési zavarokat: megszabadít a bélben pangó gázoktól, mérsékli a hányingert, ösztönzi az anyagcserét, tisztítja a májat, támogatja a szervezet méregtelenítését. Hatásos ellenszere a fertőzéseknek, klorofiltartalma révén részt vesz a baktériumok és gombák elpusztításában. Csökkenti a magas vérnyomást, óvja az érfalakat, javítja és szabályozza a vérkeringést. Antioxidáns flavonoidjai megkötik a szervezet sejtjeinek korai öregedését, a daganatsejtek képződését és elszaporodását, valamint a gyulladásokat és többféle betegség, köztük az asztma és a cukorbetegség kialakulását elősegítő szabad gyököket. Szintén erős antioxidáns a petrezselyemben bőségesen megtalálható C-vitamin, amely rendkívül hatékony immunerősítő.

Sárgarépa

A béta-karotin, az A-vitamin provitaminja adja narancssárga színét, mely az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen. Extrém mennyiségű szelén található benne, ami az immunrendszer egyik legfontosabb nyomeleme, mely központi atomként helyezkedik el a glutation-peroxidáz nevű enzimben, és sejtvédő hatású. A talajból hiányzó szelén miatt szelénhiányos az emberi szervezet, csökkentve a stressz-tűrő képességet, védtelenné téve a rák ellen.

A szeléntartalom pótolhatatlanul szükséges a szív működéséhez, a vérkeringés fenntartásához, a látásélesség megőrzéséhez, a férfiak nemzőképességéhez. Fenolos vegyületei hatékonyan kötik meg a szervezetben keletkező szabad gyököket. Különösen előnyös ez a hatás dohányosoknál, akiknél kimutathatóan csökken a sárgarépa fogyasztását követően a rossz koleszterinből keletkező szabad gyökök mennyisége. A sárgarépa kivonata gátolja a daganatos sejtek osztódását oly módon, hogy fokozza a rákellenes gyógyszerek hatását az örökítő anyagban. Kísérletek során igazolták a répa fogyasztásának rákmegelőző hatását. Kisebb eséllyel kaptak mellrákot azok a nők, akik heti kettőnél többször fogyasztottak sárgarépát, szemben azokkal, akik ritkábban, vagy egyáltalán nem ették. A tüdőrák kialakulásánál háromszor kisebb az esélyük a répaevőknek, mint a répát nem fogyasztóknak arra, hogy ez a betegség kialakuljon.

A karotinoidok fokozzák az immunrendszer aktivitását és ezáltal a betegségekkel szembeni ellenállást, a szervezet védelmét


Teljes értékű gabonák

A rákgyógyítás szempontjából legértékesebb táplálék a zab (zabpehely). Könnyen emészthető, magas tápanyagtartalmú gabona. Lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért hosszabb távon ad energiát és nem terheli meg az emésztőrendszert. Melegítő hatású, így a legyengült szervezetnek ideális. Akár nyersen (beáztatva) is fogyasztható, de lisztjéből bármilyen étel elkészíthető. 

Hidegen sajtolt olajok

Kitűnő energiaforrások, szükségesek a zsírban oldódó vitaminok hasznosításához. Magas antioxidáns és esszenciális zsírsav tartalmuk gátolja a daganatok növekedését. Csak nyersen használjuk ezeket, sütésre NEM használhatók, mivel melegítve hasznos anyag tartalmuk elvész és rákkeltő anyagok keletkeznek bennük. Sütésre, főzésre a kókuszolaj a legjobb. Magas hőfokra hevíthető, kíméli az emésztőrendszert, és azonnal energiává alakul, magas laurinsav tartalma miatt vírus-, baktérium- és gombaölő hatású.Növényi fehérjék. A növényi fehérjék könnyebben emészthetők, mint az állati fehérjék és jobban hasznosulnak, mivel a fehérje mellett a hasznosításhoz szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, enzimeket is tartalmazzák. (Bővebben itt.) Magas fehérjetartalma van az olajos magvaknak, a hüvelyeseknek (a babféléket inkább csíráztatott formában fogyasszuk), lencsének, csicseriborsónak, spirulina algának. A szójának növekedést serkentő tulajdonsága van és nehezen, szinte alig emészthető, ezért legfeljebb a csírája fogyasztható.

Állati eredetű fehérjék, húsok.

 A gyógyulási, tisztulási szakaszban semmilyen állati fehérje nem ajánlott. Megelőző diétában a könnyebben emészthető bio csirke és hal, kapirgálós tyúk tojása, illetve kis mennyiségben a kizárólag legeltetett állattól származó – elsősorban kecske és juh – tejkészítmények fogyaszthatók. Lehetőleg bio minősítésűt válasszuk, illetve olyan megbízható helyről vásároljunk, ahol nem elsősorban eladási célból tenyésztik. Vörös húst kizárólag legeltetett állattól származót fogyasszon (ha talál), mértékkel, heti max. 20 dkg mennyiségben.

Fontos !

A daganatos sejtek fő táplálékai :

A következő élelmiszerek megterhelik a szervezetet, és kedvező feltételeket teremtenek a daganatos sejtek növekedésének.

A felesleges cukor táplálja a daganatot (és a gombákat, baktériumokat). A túlzott cukor-szénhidrát bevitel megszüntetésével az egyik legfontosabb táplálékától fosztjuk meg a rákos sejteket. A finomított szénhidrátokból szinte azonnal cukor keletkezik az emésztőrendszerünkben. A egyszerű szénhidrátok megnövelik az inzulinszintet és az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) mennyiségét a vérben, ami elősegíti a sejtburjánzást.

A finomított szénhidrátok és a (túlzott mennyiségű) fehérjék lebontása során rengeteg savas bomlástermék keletkezik. A ráksejtek virulnak a savas környezetben, hiszen – az egészséges sejtekkel ellentétben – ők az erjedésből táplálkoznak.

Kerülendő :

  • a cukor minden változata, (a méz is cukor),
  • a fehér liszt és az abból készült kenyér félék, tészták, sütemények, és más finomított szénhidrátok,
  • a hántolt fehér rizs, – élettani hatása megegyezik a fehér búzalisztével,
  • a burgonya és a kukorica szinte csak szénhidrátot (keményítőt) tartalmaz, amiből cukor keletkezik.
  • A tej, tejtermék minden formája tilos! A tejfehérje az egyik legnehezebben emészthető fehérje. A nem lebontott kazein (tejfehérje) savas erjedést indít el a belekben és gyulladást okoz. A savas közeg ideális rákos sejteknek. A tejzsír nagy mennyiségű hormont tartalmaz. Természetes növekedési- és nemi hormon tartalma miatt is fokozhatja a sejtburjánzást. Kutatások kapcsolatot mutattak ki a tejfogyasztás és a hormonális daganatok között (mell, petefészek, méh, prosztata, here).
  • A főleg hús (állati fehérje) és finomított szénhidrátalapú étrend erőteljesen terheli az emésztőrendszert és ezzel a teljes szervezet működését. A hús és más állati eredetű fehérje (tejtermék és tojás is) sok hasznos tápanyagot tartalmaz, de megemésztése rengeteg energiát igényel. Étkezésünkbe inkább szárnyas húsokat, halakat fogyasszunk !
  • Finomított olajok, margarinok, zsírok. A finomított növényi olajok feldolgozásuk során számtalan vegyi folyamaton esnek át, minek hatására szerkezetük és élettani hatásuk is megváltozik, sok káros vegyi anyagot tartalmazhatnak. Melegítéskor az olajok maradék hasznosanyag tartalma is elvész és rákkeltő (karcinogén) anyagok keletkeznek. 
  • A szója, szójafehérje is tilos. A szója természetes módon tartalmaz emésztést gátló anyagokat (tripszin-inhibitor), ezért a szójafehérjét tartalmazó ételek gátolják az emésztést, fokozzák az erjedést. Természetes (ösztrogén-szerű) hormontartalma serkentheti a sejtnövekedést, sejtburjánzást. Nagyon sok növényvédő szert és műtrágyát képes magában felhalmozni. (A szójáról bővebben itt.)
  • Mindenféle iparilag feldolgozott étel tiltott! Az aroma anyagok, színezékek, ízfokozók becsapják a szervezetet és felesleges működésre késztetik. A tartósítószerek azért vannak az élelmiszerekben, hogy gátoljak annak a lebomlását, – de ezzel a lebontását is! Lassítják a lebontási, emésztési folyamatokat, emiatt nem megfelelő az emésztés és több bomlástermék keletkezik. Ezek mesterséges, testidegen anyagok, gyakorlatilag méregnek számítanak még az egészséges szervezet számára is, és testünk rengeteg energiát pazarol ezeknek a mérgeknek a közömbösítésére, amit a gyógyulástól von el. Hosszú távon sok adalékanyag fokozhatja a rák kialakulásának esélyét.
  • Konyhasó és erős fűszerek. A nagy mennyiségű finomított konyhasó megköti a vizet a szervezetben, gátolja a sejtek normális anyagcseréjét. Lebontásához más nyomelemekre is szükség van, így a túlzott konyhasófogyasztás nyomelem hiányt okozhat. A só kifehérítéséhez erős vegyszereket alkalmaznak (pl. kén, klór). A csípős, erős fűszerek feleslegesen irritálják az emésztőrendszer nyálkahártyáját, az esetleg elvékonyodott szövetek károsodását is okozhatják. Közömbösítésük energiát von el a beteg szervezettől.
  • Kávé és az alkohol. Mindkettő erősen terheli még az egészséges szervezetet is. Egy daganatos betegnek erre van a legkevésbé szüksége.

Az étrend kiemelt szerepet játszik a szervezet immunvédelmének fenntartásában. A fenti növények beillesztése a mindennapi étrendbe nemcsak a daganatos betegségek kockázatának csökkentését segítheti, de hozzájárul a szervezet általános egészségi állapotának javításához is. Ehhez azonban elengedhetetlen a rendszeresség, a változatosság és a mértékletesség.

Fontos hangsúlyozni: ezek a növények nem helyettesítik a szűrővizsgálatokat, a diagnózist vagy a célzott terápiát – de természetes kiegészítőként szerepet kaphatnak egy tudatos, egészségmegőrző életmódban.

Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a sejtvédelemhez, az immunerősítéshez és a gyulladások csökkentéséhez !

 A daganatellenes étrend alapvetően  mentes a vegyszerektől, adalékanyagoktól, tartósítószerektől, kemikáliáktól. A legtöbb ételt friss, természetes formában fogyasszuk.

A fenntartó, megelőző időszakban – igény esetén – kis mennyiségű bio, illetve házi tartású állattól származó fehérje fogyasztható. Ez az étrend a mediterrán táplálkozáshoz hasonlítható a legjobban.

A napi rendszeres mozgás (akár csak napi fél óra séta is) erősíti a szervezetünket a betegségekkel szembeni küzdelemben.