Fogyókúra + Immunerősítés !

2025.11.20

Hűvösebb időjárás  beköszöntével, plusz az ünnepek alkalmával sokkal több zsírosabb kalóriát fogyasztunk .

Cikkünkben megmutatjuk mely gyümölcsöket, zöldségeket és fűszereket kombináljuk, hogy étkezésünk egészségesebb legyen és immunrendszerünket feltuningoljuk !

Zsírégetés + Immunerősítés !

Antibakteriális tulajdonságok – A karvakrol és a timol erős antibakteriális hatást fejtenek ki, különösen a Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumok ellen. Kutatások igazolták, hogy az oregánóolaj hatékony lehet az Escherichia coli és a Staphylococcus aureus ellen is. Gyulladáscsökkentő hatás – A benne található bioaktív vegyületek csökkenthetik a gyulladásos mediátorok szintjét, így hasznos lehet krónikus gyulladásos betegségek, például arthritis kezelésében.


1.  Jó emésztés titka :

- Articsóka 

Magas a rost- és ásványisó-tartalma, foszfor-, kalcium-, magnézium-, vas- és káliumforrást,A- B1-, B2-, valamint C-vitaminban is gazdag.

A méregtelenítő tulajdonságát a cinarin- ( antioxidáns polifenol) tartalmának köszönhetően elősegíti a máj regenerálódását, valamint tisztítja a vért és epehajtó hatású.

Nagyszerű gyulladáscsökkentő, a népi gyógyászat epegyulladás esetén egyaránt alkalmazza. Serkenti az epetermelést, ezért az emésztési zavarokban szenvedők számára is gyógyírt jelenthet. Az articsóka nagyobb mennyiségben tartalmaz folátot, ami a folsav természetes változata. Bőségesen megtalálható benne a bélflóra helyreállításában fontos szerepet kapó inulin,amelyet az emésztést könnyítő hatásáról is már ismertek.

- Oregánó 

Emésztésjavító tulajdonságok – Az oregánó serkenti az emésztőenzimek termelődését, elősegíti a bélmozgást és csökkentheti a puffadásos tüneteket. Antioxidáns hatás – Az oregánó gazdag antioxidánsokban, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, és így segíthetnek a sejtek öregedésének lassításában és a krónikus betegségek kockázatának csökkentésében.

Antibakteriális tulajdonságok – A karvakrol és a timol erős antibakteriális hatást fejtenek ki, különösen a Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumok ellen. Kutatások igazolták, hogy az oregánóolaj hatékony lehet az Escherichia coli és a Staphylococcus aureus ellen is. Gyulladáscsökkentő hatás – A benne található bioaktív vegyületek csökkenthetik a gyulladásos mediátorok szintjét, így hasznos lehet krónikus gyulladásos betegségek, például arthritis kezelésében.


2. Zsírégetés !

Málna

Tudtad e hogy nemcsak egészséges és finom gyümölcs, hanem segíthet a fogyásban ! Nézzük meg, hogy miért is !

Kutatók megállapították, hogy a málnában lévő ketone a málna természetes, fenoltartalmú alkotóeleme, amely a vörös málna aromájának az elsődleges vegyülete. Igen hatékonynak bizonyul az emberi szervezetben a tekintetben, hogy megelőzi a zsír kialakulását, amely a súlycsökkentésben a legfontosabb.

Fogyókúrás tanácsadók Amerikában már több éve a málna ketont szedőknél fogyási eredményeket ért el. A málna keton az adiponektin, a zsírszövetben található hormon serkentésével éri ezt el, amely a zsír anyagcsere-képességet javítja.

Chili 

Hogyan segít a csili a fogyásban?

A csili legfontosabb összetevője a kapszaicin nevű anyag, felgyorsítja az anyagcserét, így a szervezeted több kalóriát éget el. Csökkenti az étvágyat, szóval kevesebbet fogsz nassolni.

Serkenti a zsírégetést, főleg a hasi területen (hello, lapos has!).

Plusz: edzés előtt bevállalva még jobban izzadsz = több kalóriát égetsz el.

3. Immunerősítés :

Brokkoli

Erőteljes antioxidáns

Antioxidánsokban gazdag, amelyek segítenek semlegesíteni a szervezetben a szabad gyököket. Ezek az anyagok hozzájárulnak a sejtek védelméhez, lassítják az öregedési folyamatokat, és csökkentik a krónikus betegségek, például a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát.

Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, K-vitamint, A-vitamint, folsavat, vasat, káliumot
és kalciumot. Egy csésze főtt brokkoli például több C-vitamint tartalmazhat, mint egy narancs,
így kiváló immunerősítő.

Grépfruit

Gyakran emlegetik természetes antibiotikumként, és számos gyógyhatású készítmény összetevőjeként is találkozhatunk vele. A grépfrútmag és a -kivonat különleges hatását a benne található C-vitamin, flavonoidok és glikozidok keveréke adja. Erősítik az immunrendszert.. A  grép kivonat  akadályozhatja szervezetünkben a káros anyagok (baktériumok, vírusok, gombakultúrák, elszaporodását.

Gyömbér :

A gyömbérben található hatóanyagoknak köszönhetően hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, mikrobaellenes hatásokkal is bír. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.

Különösen előnyös a használata, ha megfáztunk vagy influenzában szenvedünk. A gyömbérben ugyanis vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása is ismert, csökkenti a lázat és csillapítja
a köhögést.

Akkor is érdemes kipróbálni, ha ízületi fájdalmaink vannak, ez a gyógynövény ugyanis a gyulladásokat és a fájdalmat is csökkenti. A gyömbér szélhajtó tulajdonsága nagy segítség lehet a felkavarodott gyomor megnyugtatásában, ráadásul ellazítja az emésztőrendszer izmait is, megelőzve ezzel a felpuffadást.

A hagyományos gyógyászatban már évezredek óta használják, de az utóbbi évek kutatásai megerősítették: